egyszerű gondolatok

A Lágymányosi hídon, bordó Mégane

2012/09/28. - írta: throbi

A híd nevét időközben átírták Rákóczinak. Az alábbi sorokat nem.

A Mester utcai Praktiker mellett négy sávon zúgnak az autók a Lágymányosi híd irányába. A hídra csak a középső két sáv fér fel. A másik kettő, mint héj a banánról, elkanyarodik jobbra, illetve balra. 

A hídra felhajtó két sáv ma reggel 6 óra után pár perccel is tele volt autóval. Egy fél busznyi türelmetlen ember, egyenként tonnás pléhdobozba csomagolva feszülten eregette a füstöt. Tibor, bordó Méganejában hirtelen jött felindulással kikerülte őket: vigigdöngetett az üres jobb oldali sávon, s még mielőtt az elkanyarodott volna, egy békésen ácsorgó kamion elé próbált bevágódni. Jobbról.

• De zöldre váltott a lámpa.
• A kamion elindult.
Tibor visszakapta a kormányt.
• Padlógázzal bőgette a motort.
• Megpillantotta a vészesen közeledő járdaszegélyt.
• Ütését már a gyomrában érezte.
• Feszülten gázolt tovább.

Miliméterekre a járdakőtöl és a kamiontól, imbolygó farú bordó Méganjával sértetlenül felhajtott a hídra.
 AKKURVAÉLETBE-AKKURVAÉLETBE, ordította torka szakadtából. Elsápadt arra a gondolatra, hogy mit szólna felesége, ha nem sikerült volna ez az őrült manőver. Három éve nem nyaraltak, az angol használtruhaboltból öltözködnek, és még két évig kell fizetni a Mégane részleteit!

Bal szeme alatt idegesen remegett a bőr, érezte, amint egy izzadságcsepp fut végig az ing alatt az oldalán. A telefonjáért nyúlt, hogy felhívjon valakit, bárkit, akire elkékülten üvölthet...
 A HÍD UTÁN KANYARODJON JOBBRA, MAJD ÁLLJON MEG ! A BORDÓ RENAULT MÉGANE A HÍD UTÁN KANYARODJON JOBBRA, MAJD ÁLLJON MEG ! Most vette csak észre a mellette haladó villogó lámpájú rendőrautót.
 DÖGÖLJ MEG! - üvöltötte, dühösen maximumra tekerte a rádiót, félrecsapta a tükröt, amely az éppen felkelő Nap fényével vakította.

Nagy ívben lekanyarodott a hídról, épp zöld volt a lámpa, átment, jobbra fordult, behúzta kéziféket, lekapcsolta a motort. Visszaállította a tükröt, amiben már látta is a rendőrt, ahogy kiszáll a még mindig villogó autójából. Nyújtozott egyet, ráérősen lépegetett, majd beszólt Tiborhoz, a bordó Mégane lassan leereszkedő ablakán.
 Jó reggelt kívánok! Személyit, forgalmit, vezetői jogosítványt!
Tibor némán, vértelenné szorított ajkakkal adta át az iratokat. Milliméteresre vágott hajszállai között apró izzadságcseppek jelentek meg, gyémántokként szikráztak a napfényben. A rendőr észrevette, és egy pillanatra abbahagyta a fütyörészést.
 Kérem, szálljon ki. Fogyasztott alkoholt? – folytatta a jogosítvány tanulmányozását.
Tibor kelletlenül szállt ki, kínosan ügyelve, hogy vasalt inge és nadrágja ne gyűrödjön. A magas, borostás rendőrre meredt, aki visszadta az iratokat.
 Nem – vékony fejhangjától mintha megijedt volna, megköszörülte a torkát, majd mélyebb hangon folytatta. – Nem ittam semmit.
 Jól van, maga Petőfi Sándor! Lássuk, csak, mit mutat a szonda! – babrált az övén a rendőr.
 Petőfi?! – ráncolta Tibor a homlokát, és hunyorogva nézett fel a rendőrre, aki háttal állt a Napnak és a talán még vakítóbban csillogó Dunának.
 Hát maga sem ágyban, párnák közt fog meghalni! – vigyorgott a rendőr, s kilátszottak az elszíneződött fogtömései és a gyuladt ínye.
 Hát az nem biztos... – vigyorgott kényszeredetten Tibor.
 De igen! – sötétedett el a rendőr arca. Kibiztosítotts fegyverét, s finoman Tibor homlokára helyezte a csövét. Meghúzta a ravaszt. Tibor a dörrenést már nem hallotta.
A bordó Mégane szélvédőjén a vér vörösen felízzott a felkelő nap fényében.


Bumm.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása