egyszerű gondolatok

Schrödinger macskája

2018/09/10. - írta: throbi

Ami nem is a Schrödingeré, hanem az Attiláé. És nem is egy hanem kettő, meg egy harmadik, amit kölcsön kapott.

Ki volt Schrödinger? Egy okos pacák, osztrák. Fizikai Nobel díjat is kapott. Roppant pici dolgok magánügyeit kutatta s közben megszülte a kvantummechanikát. Nem egyedül, de mégis mindenki csak rá emlékszik. Gondolom, a macskájának köszönheti hírnevet. Pedig akkor Youtube sem volt. És talán még macskája sem, és azt nem is hívták Miltonnak. Viszont fizikusunk együtt élt Oxfordban a feleségével ÉS a szeretőjével. Már csak ezért is jár a Nobel díj!

Szóval Schrödinger rájött egy nehezen felfogható fizikai törvényre. Ezt próbálta meg szemléltetni. Egy elképzelt, elméleti, gondolatbeli kísérlettel. Ettől nem lett érthetőbb a fizika, de sokan azt gondolták, hogy tényleg megölt egy macskát. Részletek itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger_macsk%C3%A1ja. Történetem szempontjából az a lényeg, hogy Scrödinger szerint a macska egyszerre élő és halott (de nem zombi!). Benne egy zárt dobozban. Ez a szuperpozíció. A dobozban.

Attila a komám, és jelenleg van három macskája, két gyereke és egy felesége. Szeretőről nem tudok, de ha van is, nem lakik velük. Nem, Nobel díja sincs Attilának. Nemrég meglátogattuk Attilát. Ott aludtunk párszor. A gyerekek egyik szobában, mi egy másikban. A macskák nem tudom hol, de nagyon jöttek volna be hozzánk. És a gyerekekhez is. EGYSZERRE. Ezért mindig becsuktuk az ajtót. Viszont mikor kinyitottok, ott álltak a macskák az ajtó előtt. Mind a három. Néztek mereven, majd uzsgyi be a szobába! Mindegy, hogy melyik ajtót nyitottuk ki, a három mcska ott volt. És nézett mereven. Majd uzsgyi!

Nem vagyok fizikus. Főleg nem kvantumfizikus. De úgy gondolom, a szuperpozíció szemléltetésére az utóbbi, valóságos kisérlet is tökéletes. És a macska is túléli. Mind a három. Szuperpozícióban a folyóson. Egyszerre mind a két szoba ajtaja előtt.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása